Sagsbehandlingen tager normalt
3 måneder

Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Hvad er min situation, hvis jeg ikke har overholdt ansøgningsfristen den 31. december 2023?

Hvis du har rimelige grunde til, at ansøgningen er indgivet for sent, kan du stadig indgive en ansøgning om et nyt opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen, selvom ansøgningsfristen er udløbet.

Der er mange forskellige årsager, der kan indgå som rimelige grunde til at ansøgningen ikke er indgivet inden fristen.

Ved vurderingen vil SIRI altid foretage en samlet og konkret vurdering af dine personlige forhold, herunder omstændigheder og årsager til, at fristen ikke er overholdt.

Hvis SIRI vurderer, at du har haft rimelige grunde til, at du ikke har overholdt ansøgningsfristen, vil vi behandle din ansøgning.

Når du søger, skal du derfor vedlægge dokumentation for årsagen til, at du ikke har overholdt ansøgningsfristen.

Du skal udfylde oplysningsskemaet om, hvorfor du har indgivet din ansøgning for sent.

Download oplysningsskemaet om årsagen til for sent indgivet ansøgning (PDF)

Hvis du ikke vil udfylde og vedhæfte oplysningsskemaet om årsagen til for sent indgivet ansøgning til din online ansøgning, kan du i det online ansøgningsskema skrive i kommentarfeltet, hvorfor du har indgivet din ansøgning for sent.

Hvis du ikke har overholdt ansøgningsfristen uden at have rimelige grunde, vurderer vi, om der foreligger særlige omstændigheder, der gør, at vi alligevel behandler din ansøgning.

Du skal derfor også udfylde oplysningsskemaet om dine personlige forhold.

Download oplysningsskemaet om dine personlige forhold (PDF)

Oplysningsskemaet om dine personlige forhold skal altid udfyldes og vedhæftes din online ansøgning, når du indgiver din ansøgning for sent.

Selvom du har indgivet din ansøgning efter ansøgningsfristen og der endnu ikke er truffet afgørelse i din sag, herunder om du har haft rimelige grunde til at indgive din ansøgning for sent, vil du fortsat have rettigheder i henhold til udtrædelsesaftalen.

Det betyder, at du fortsat kan bo i Danmark som hidtil. Som dokumentation for dine rettigheder, mens du venter på vores afgørelse, kan du anvende kvitteringen, der udstedes når du har indgivet ansøgningsskemaet BR1, eller kan du fremvise en kopi af dit tidligere udstedte EU-opholdsdokument.

Ved en eventuel indrejse i Danmark er du som britisk statsborger visumfri i Danmark i op til 90 dage inden for en 180-dages periode. Du skal derfor ikke søge om en tilbagerejsetilladelse for at kunne indrejse i Danmark.

Hvis vi vurderer, at der ikke foreligger rimelige grunde til, at du har indgivet din ansøgning for sent, vil det have den konsekvens, at du mister dine rettigheder
efter udtrædelsesaftalen og ikke kan generhverve rettighederne.

Det betyder, at din ansøgning om ophold efter udtrædelsesaftalen ikke vil blive behandlet, og at du ikke har ret til ophold i Danmark.

Hvis du fortsat ønsker at bo i Danmark, skal du ansøge om opholds- og arbejdstilladelse efter udlændingeloven.

Du kan læse nærmere om de forskellige regler for opholds- og arbejdstilladelse efter udlændingeloven her på nyidanmark.dk:

Læs mere om ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse

Læs mere om ansøgning som medfølgende familiemedlem

Læs mere om ansøgning om familiesammenføring

Hvis SIRI vurderer, at der ikke er rimelige grunde til, at du har indgivet din ansøgning for sent, vil du få en skriftlig afgørelse med en konkret begrundelse.

Du kan herefter klage over afgørelsen til Udlændingenævnet.

Hvis du indgiver en klage til Udlændingenævnet, skal du kontakte nævnet for vejledning om dine rettigheder under din klagesag.

Læs mere om, hvordan du klager til Udlændingenævnet

Hvem kan få udstedt et opholdsdokument som person med tilstrækkelige midler efter udtrædelsesaftalen?

Hvis du er britisk statsborger, og har taget lovligt ophold i Danmark – i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed – inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, kan du bevare din ret til ophold i Danmark. 

Du kan søge om et nyt opholdsdokument som person med tilstrækkelige midler, hvis du kan forsørge dig selv i Danmark. 

Hvis du har haft 5 års ophold i Danmark, kan du ansøge om permanent (tidsubegrænset) ophold.

Du kan læse mere om permanent ophold her

Du skal have taget lovligt ophold i Danmark – i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed – inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.    

At have lovligt ophold i Danmark betyder, at du som britisk statsborger fortsat opfylder betingelserne i henhold til EU-reglerne om fri bevægelighed. Det vil sige, at du stadig opfylder betingelserne for at være person med tilstrækkelige midler.

Du er britisk statsborger og har taget lovligt ophold i Danmark – i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed – inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020. 

For at du som britisk statsborger kan have ophold i Danmark efter den 31. december 2020, skal du fortsat opfylde betingelserne for at være person med tilstrækkelige midler efter EU-reglerne for at få et opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen.

Det betyder, at du skal dokumentere både, at du uafbrudt har haft faktisk og reelt ophold i Danmark senest ved overgangsperiodens udløb den 31. december 2020 og indtil nu, og at du har haft tilstrækkelige midler til at forsørge dig selv. 

Under fanen ”Sådan ansøger du” til højre kan du bl.a. se en række eksempler på dokumenter, der kan være relevante at indlevere sammen med ansøgningen.

Du er britisk statsborger, og har taget lovligt ophold i Danmark – i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed – inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, og du har skiftet status til person med tilstrækkelige midler på ansøgningstidspunktet for det nye opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen. 

Du skal fortsat opfylde betingelserne for at være person tilstrækkelige midler efter EU-reglerne.

Læs nærmere om at være en person med tilstrækkelige midler herunder. 

Det er en konkret vurdering, med udgangspunkt i din personlige situation, om du kan anses for at have tilstrækkelige midler. Svarer midlerne mindst til summen af de ydelser, som du – ud fra din alder, civilstand m.v. - ville kunne modtage efter lov om aktiv socialpolitik, vil det dog som udgangspunkt altid være tilstrækkeligt.

Du skal råde over midler nok til at forsørge dig selv og din familie under hele dit ophold i Danmark. For at kunne opnå denne opholdsstatus, skal du overfor SIRI kunne dokumentere, at du kan forsørge dig selv og din eventuelle familie i mindst de første 12 måneder af dit ophold i Danmark. Du skal dog stadig være selvforsørgende efter de 12 måneder. SIRI kan eventuelt på et senere tidspunkt bede dig om at indsende dokumentation for, at du stadig har tilstrækkelige midler.

Hvis du forsørges af en anden person, f.eks. et familiemedlem, din kæreste eller lignende, kan du også søge om opholdsdokument som person med tilstrækkelige midler efter udtrædelsesaftalen. I givet fald er det din forsørger, der skal dokumentere at råde over midler til at kunne forsørge både sig selv, dig samt eventuelle børn eller andre, forsørgeren måtte have forsørgelsespligt over.

Under fanen ”Sådan ansøger du” til højre kan du bl.a. se en række eksempler på dokumenter, der kan være relevante at indlevere sammen med ansøgningen.

Da det er en betingelse for at få opholdsdokument som person med tilstrækkelige midler, at du er selvforsørgende og dermed ikke falder det offentlige til byrde, kan du som udgangspunkt ikke få eller bevare opholdsstatus på dette grundlag, hvis du modtager offentlige forsørgelsesydelser, dvs. f.eks. kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Modtager du derimod eksempelvis arbejdsløshedsdagpenge fra din A-kasse, vil dette ikke være til hinder for, at du kan anses for at være selvforsørgende.

Hvis du er britisk statsborger og har taget lovligt ophold i Danmark – i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed – inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, og fortsat opfylder betingelserne for at være person med tilstrækkelige midler efter EU-reglerne på ansøgningstidspunktet, kan du få et opholdsdokument som person med tilstrækkelige midler efter udtrædelsesaftalen, selv om du ikke tidligere har fået et EU-opholdsdokument efter EU-reglerne. 

Det er her vigtigt, at du dokumenterer, at du uafbrudt har haft faktisk og reelt ophold i Danmark senest ved overgangsperiodens udløb den 31. december 2020 og indtil nu, og at du har haft tilstrækkelige midler til at forsørge dig selv.

Under fanen ”Sådan ansøger du” til højre kan du bl.a. se en række eksempler på dokumenter, der kan være relevante at indlevere sammen med ansøgningen.

Opholdsdokument til britisk statsborger som pensionist efter udtrædelsesaftalen på baggrund af udtrædelsesaftalen mellem EU og Storbritannien

Hvis du er britisk statsborger, og har taget lovligt ophold i Danmark – i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed – inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, kan du bevare din ret til ophold i Danmark.

Du kan ansøge om et nyt opholdsdokument som pensionist efter udtrædelsesaftalen. 

Udtrædelsesaftalen sikrer desuden at du vil have ret til pension på de betingelser, der er fastsat i den nationale lovgivning.

Under fanen ”Sådan ansøger du” til højre kan du bl.a. se en række eksempler på dokumenter, der kan være relevante at indlevere sammen med ansøgningen.

Hvis du har haft 5 års ophold i Danmark, kan du ansøge om permanent (tidsubegrænset) ophold.

Du kan læse mere om permanent ophold her

Hvilke rettigheder får jeg med et opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen?

Du vil fortsat have mulighed for at udøve dine rettigheder, som hidrører fra EU-retten i Danmark. Dette betyder, at du fortsat kan bo og arbejde i
Danmark på samme vilkår som hidtil.

Under dit ophold i Danmark skal du som udgangspunkt kunne forsørge dig selv og din familie. Afhængig af dit opholdsgrundlag kan dette bl.a. betyde, at du ikke må modtage ydelser efter lov om aktiv socialpolitik, fx kontanthjælp.

Hvis du eller et familiemedlem modtager sådanne ydelser under dit ophold, kan dit opholdsgrundlag og dermed din opholdsret være ophørt, og du kan miste retten til at være i Danmark.

Hvis en myndighed, f.eks. en kommune, udbetaler ydelser til dig, bliver det indberettet til SIRI. SIRI vil herefter tage stilling til, hvorvidt dette har betydning for dit opholdsgrundlag.

Hvis du opfylder betingelserne for have status som person med tilstrækkelige midler efter udtrædelsesaftalen, vil modtagelse af ydelser efter lov om aktiv socialpolitik som udgangspunkt medføre ophør af din opholdsret. Det samme gælder, hvis du har opholdsgrundlag som familiemedlem til en person med tilstrækkelige midler.

Har du opnået ret til permanent ophold i Danmark, vil det ikke have konsekvens for din ret til ophold, hvis du modtager offentlige ydelser.

Læs mere om reglerne for permanent ophold

Kan min familie få opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen?

Udtrædelsesaftalen sikrer, at alle familiemedlemmer uanset nationalitet - som ved udløbet af overgangsperioden er lovligt bosiddende sammen med en britisk statsborger i Danmark - kan blive boende i Danmark under samme betingelser som inden udløbet af overgangsperioden, så længe de opfylder kravet om at ansøge om det nye opholdsdokument.

Læs mere om opholdsgrundlag som herboende familiemedlem her. 

Dette gælder også for nære familiemedlemmer, som endnu ikke er bosat i Danmark inden overgangsperioden.  De vil kunne flytte til Danmark efter overgangsperioden, forudsat at de f.eks. stadig er gift med den britiske statsborger, når han eller hun ansøger om at flytte til Danmark, og den britiske statsborger ikke i mellemtiden har opgivet sin opholdsstatus i Danmark. 

Læs mere om opholdsgrundlag som ej herboende familiemedlem her. 

Hvor længe kan jeg være i Danmark?

Når du har opfyldt betingelserne for at være person med tilstrækkelige midler /pensionist, vil du ved tidsbegrænsede ophold få udstedt et opholdskort, som er gyldigt i 5 år. Det nye opholdsdokument vil være udstedt i overensstemmelse med udtrædelsesaftalen.

Du kan efter 5 års ophold i Danmark søge om permanent opholdsret.

Når du har fået permanent opholdsret, skal du ikke længere nødvendigvis opfylde betingelserne for dit oprindelige opholdsgrundlag. Vær dog opmærksom på, at din tidsubegrænsede opholdsret kan bortfalde, hvis du udrejser fra Danmark i mere end 5 år.

Læs mere om permanent ophold

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke længere kan forsørge mig selv?

Hvis du har opholdsgrundlag som selvforsørgende (person med tilstrækkelige midler), og du ikke længere kan forsørge dig selv, er dit opholdsgrundlag som udgangspunkt ophørt.

Det gælder hvad enten du selv eller en eventuel anden person, der har påtaget sig at forsørge dig, ikke længere har midlerne til at forsørge dig.

Hvis du mener, at du opfylder betingelserne for et andet opholdsgrundlag end selvforsørgende f.eks. som arbejdstager eller studerende, mister du ikke dit opholdsgrundlag. Du er omfattet af udtrædelsesaftalen, så længe du opfylder betingelserne for mindst ét opholdsgrundlag. Du kan derfor skifte status, f.eks. mellem studerende, arbejdstager, selvstændig erhvervsdrivende og selvforsørgende.

Inden SIRI træffer en ny afgørelse om dit opholdsgrundlag, vil du modtage et høringsbrev (partshøring), hvor du har mulighed for at komme med bemærkninger og eventuel dokumentation, inden vi træffer afgørelse.

Hvis du ikke længere opfylder betingelserne for mindst én af kategorierne for et opholdsgrundlag efter udtrædelsesaftalen, vil din tilknytning til Danmark blive vurderet, og det kan have betydning for, om du bevarer din opholdsret.

Der bliver i den forbindelse blandt flere andre forhold set på, hvor længe du har boet i Danmark og din tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Hvad hvis jeg har dobbelt statsborgerskab?

Hvis du udover at være britisk statsborger også er dansk statsborger, behøver du ikke ansøge om et nyt opholdsdokument, da din ret til at opholde dig i Danmark er sikret gennem dit danske statsborgerskab.

Hvis du udover at være britisk statsborger også er statsborger i et EU-land, behøver du heller ikke ansøge om et nye opholdsdokument, da du har ret til at opholde dig i Danmark efter EU-reglerne. Du bør dog sikre dig, at du har et EU-opholdsdokument, som beviser din ret til ophold som EU-borger.

Du har derfor ret, men ikke pligt til at ansøge om et nyt opholdsdokument for britiske statsborgere.

Hvad hvis jeg har en permanent opholdstilladelse efter udlændingeloven?

Hvis du har en permanent opholdstilladelse efter udlændingeloven, behøver du ikke ansøge om et nyt opholdsdokument, da du har ret til at opholde dig i Danmark efter udlændingeloven. Det kan fx være, at du har fået en permanent opholdstilladelse i Danmark, inden Storbritannien blev medlem af EU, som familiesammenført eller på baggrund af arbejde.

Du kan dog være omfattet af udtrædelsesaftalen, hvis du dokumenterer, at du har udnyttet din ret til fri bevægelighed efter EU-reglerne ved overgangsperiodens udløb den 31. december 2020. 

Du har derfor ret, men ikke pligt til at ansøge om et nyt opholdsdokument for britiske statsborgere.

Hvad skal jeg mere vide, inden jeg ansøger?

Ansøgning om et nyt opholdsdokument på baggrund af udtrædelsesaftalen mellem EU og det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland skal indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Du kan senest indgive din ansøgning den 31. december 2023. Ansøgninger indgivet efter den 31. december 2023 vil kun blive behandlet, hvis SIRI vurderer, at der er tale om særlige undskyldelige omstændigheder.

Før du indgiver en ansøgning skal du have dine relevante dokumenter klar i digital form. 

Du kan se, hvilke dokumenter du skal have klar på ansøgnings-fanen til højre. Her kan du også finde det ansøgningsskema, du skal udfylde (BR1).

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig eller din arbejdsgiver. 

På denne fane kan du trin for trin indgive din ansøgning til Styrelsen for International Rekruttering og integration (SIRI).

Det er en god idé at indsamle den nødvendige dokumentation, inden du begynder at udfylde ansøgningsskemaet.

Du kan bruge denne tjekliste.

Du kan vedhæfte følgende dokumentation:

Som dokumentation for dit opholdsgrundlag som person med tilstrækkelige midler/pensionist kan du vedhæfte følgende dokumentation:

Da du ansøger om nyt opholdsdokument efter ansøgningsfristen den 31. december 2023, skal du udfylde de nødvendige oplysningsskemaer og vedhæfte dem til din online ansøgning. Læs mere under vejledningen ”Hvad kan betragtes som rimelige grunde?” på fanen ”Sådan ansøger du”.

Download oplysningsskemaet om dine personlige forhold (PDF)

Download oplysningsskemaet om årsagen til for sent indgivet ansøgning (PDF)

Oplysningsskemaet om dine personlige forhold skal altid udfyldes og vedhæftes din online ansøgning, når du indgiver din ansøgning for sent.

Hvis du ikke vil udfylde oplysningsskemaet om årsagen til for sent indgivet ansøgning, kan du i din online ansøgning skrive i kommentarfeltet, hvorfor du har indgivet din ansøgning for sent.

Afsæt gerne

10-15 minutter

til at udfylde ansøgningen

1 person

Du udfylder selv ansøgningsskemaet

På dette trin har du adgang til det relevante ansøgningsskema BR1. 

Ansøgningsskemaet indeholder en vejledning i, hvordan det skal udfyldes, og hvilken dokumentation der skal vedlægges.

 

Online skema BR1

 

Bemærk, hvis du skal udfylde mere end én ansøgning - fx hvis du har familiemedlemmer, der også skal ansøge - skal du lukke din browser helt ned efter hver ansøgning. Hvis du ikke lukker browseren helt ned, efter du har udfyldt og indsendt den første ansøgning, kan du opleve, at online skemaet ikke fungerer efter hensigten. 

Du kan læse mere om vores behandling af dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen her

Når du ansøger om et nyt opholdsdokument, skal du have optaget biometri. Det betyder, at du skal have taget et ansigtsfoto og afgive fingeraftryk. Dit ansigtsfoto og dine fingeraftryk vil blive lagret på en chip på det opholdskort, du vil få, hvis du får et nyt opholdsdokument.

Du skal have optaget biometri senest 2 uger efter, du har indgivet din ansøgning.

Du kan få optaget biometri i en af SIRIs afdelinger i Danmark.

Du kan se en oversigt over SIRIs afdelinger i Danmark her

Husk, at du altid skal bestille tid, før du møder frem i en af SIRIs afdelinger.

Du kan bestille tid her

Opholder du dig i længere tid i udlandet, kan du i stedet få optaget biometri ved en dansk repræsentation eller ansøgningscenter.

Se Udenrigsministeriets liste over danske repræsentationer og ansøgningscentre (åbner i et nyt vindue)

Du har indgivet din ansøgning korrekt, hvis du har:

  • Indgivet ansøgningen
  • Fået optaget biometri

Du kan se den normale sagsbehandlingstid til højre for denne fane. Når sagen er afgjort, vil du modtage et svar.

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI