Normalt bortfalder din opholdstilladelse automatisk, hvis du opgiver din bopæl i Danmark og udrejser, eller hvis du opholder dig uden for Danmark i mere end 6 eller 12 måneder. Læs mere om de generelle regler for bortfald 

Hvis du udsendes for den danske stat

Din opholdstilladelse bortfalder ikke, hvis du skal udsendes eller som familiemedlem ledsage en herboende person, der skal udsendes, for den danske stat. Du behøver derfor ikke søge om dispensation for at bevare din opholdstilladelse. Den bevares automatisk. 
Der er dog andre vigtige forhold, du skal være opmærksom på. Læs mere herunder.

Hvis du udstationeres for en dansk eller international virksomhed, organisation eller institution

Hvis du skal udstationeres eller som familiemedlem ledsage en herboende person, som skal udstationeres for en dansk eller international institution, organisation eller virksomhed i en længerevarende periode, kan din opholdstilladelse bortfalde. Du skal derfor huske at søge om dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, hvis du ønsker at bevare din opholdstilladelse. Læs mere herunder.

Har du permanent opholdstilladelse på grundlag af en tidligere opholdstilladelse udstedt af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), og har du behov for dispensation fra bortfald, skal du ansøge hos SIRI. Læs mere om dispensation for bortfald (SIRI)

Skal du udsendes for den danske stat?

Skal du udsendes for den danske stat eller som familiemedlem ledsage en herboende person, som skal udsendes for at varetage en stilling på den danske stats vegne, bortfalder din opholdstilladelse ikke, selvom du er udrejst i en længerevarende periode. Du behøver derfor ikke søge dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, hvis du er udrejst i forbindelse med en udsendelse for den danske stat.

Statsansatte, der udsendes til at skulle varetage en stilling i udlandet på den danske stats vegne, og deres familiemedlemmer kan opholde sig i udlandet i hele ansættelsesperioden, uden at opholdstilladelsen bortfalder. Det er navnlig følgende persongrupper:

  • ansatte eller familiesammenførte til ansatte i Udenrigsministeriet, og specialattachéer, der udsendes til de danske repræsentationer i udlandet
  • DANIDA-rådgivere, der udsendes til udlandet og er ansat af Udenrigsministeriet eller andre dele af staten
  • statsansatte, der har fået en sekunderet stilling i en EU-institution, og fortsat har ansættelseskontrakt med det ministerium, de er ansat i
  • statsansatte, der har fået tjenestefri i forbindelse med, at den pågældende har fået en sekunderet stilling i en international organisation.

Statsansatte, der har fået tjenestefri i forbindelse med, at den pågældende er ansat direkte ved en international organisation i en stilling, der ikke er sekunderet, vil derimod skulle søge om dispensation fra bortfald af opholdstilladelse.

Betingelserne for din opholdstilladelse

Under dit ophold i udlandet skal du stadig opfylde betingelserne for din opholdstilladelse, ellers kan din opholdstilladelse blive inddraget, eller du kan få afslag på forlængelse af opholdstilladelsen.

Hvis du er familiesammenført til en ægtefælle eller fast samlever, indebærer dette bl.a., at kravet om samliv på fælles bopæl løbende skal være opfyldt, og at du som udgangspunkt skal aflægge og bestå danskprøverne på A1- og A2-niveau inden for de fastsatte frister. Du kan læse mere om de løbende betingelser.

Læs mere om danskprøve A1 og A2.

Læs mere om løbende betingelser for din opholdstilladelse.

Udløber din opholdstilladelse?

Hvis din opholdstilladelse udløber under dit ophold i udlandet, skal du huske at søge om forlængelse af din opholdstilladelse under udlandsopholdet. Du skal medsende dokumentation for statsudsendelsen sammen med din ansøgning om forlængelse. Læs mere om forlængelse af opholdstilladelse.

Hvis du har asyl (opholdstilladelse som flygtning) i Danmark, vil Udlændingestyrelsen af egen drift oprette en sag om forlængelse af din opholdstilladelse. Læs mere om forlængelse af opholdstilladelse som flygtning.

Frist for genindrejse i Danmark

For at din opholdstilladelse ikke skal bortfalde, er det en betingelse, at du genindrejser i Danmark senest 1 måned efter statsudsendelsens ophør.

I forbindelse med din genindrejse i Danmark bør du medbringe dokumentation for statsudsendelsen af hensyn til indrejsekontrollen. Manglende dokumentation kan medføre, at du ikke tillades at indrejse.

Hvis dit opholdskort er udløbet under dit ophold i udlandet, skal du søge om en tilbagerejsetilladelse for at kunne rejse ind i Danmark igen. Det gør du ved at indgive en ansøgning om tilbagerejsetilladelse (TBT) via en dansk repræsentation i udlandet. 

Læs mere om tilbagerejsetilladelse. 

Se Udenrigsministeriets liste over danske repræsentationer og outsourcingkontorer, hvor du kan indgive din ansøgning. 

Betingelser for permanent opholdstilladelse

Der er en række betingelser, der skal opfyldes for at få permanent opholdstilladelse. I det følgende uddybes to krav, der vurderes særligt relevante for udsendtes internationale familier: Opholdskravet og beskæftigelseskravet.

Du skal også være opmærksom på, at det er en forudsætning for at få permanent opholdstilladelse, at du har bopæl og opholder dig i Danmark, når Udlændingestyrelsen træffer afgørelse i din sag. I forbindelse med din ansøgning vil Udlændingestyrelsen oplyse dig om den forventede sagsbehandlingstid, så du bedre kan planlægge din udsendelse.

Opholdskravet

Hvis du ønsker at søge om permanent opholdstilladelse, er det bl.a. en betingelse, at du har boet lovligt i Danmark uafbrudt i mindst 8 år. I visse tilfælde mindst 4 år. 

Hvis din opholdstilladelse ikke er bortfaldet, fordi du har været statsudsendt, eller som familiemedlem har ledsaget en statsudsendt, er der ikke tale om en afbrydelse af lovligt ophold. Der er heller ikke tale om en afbrydelse af lovligt ophold, hvis du sørger for at ansøge om forlængelse af din opholdstilladelse, hvis den udløber under udlandsopholdet. Du skal søge, inden opholdstilladelsen udløber. Hvis din opholdstilladelse således ikke er bortfaldet eller udløbet (eller inddraget), vil et tidligere lovligt ophold i Danmark inden statsudsendelsen også indgå i beregningen af opholdskravet. 

Du skal være opmærksom på, at hvis du har haft ophold i udlandet i en længere periode, er det højst 2 år af opholdet i udlandet, der kan medregnes i beregningen af dit ophold. Læs mere om permanent opholdstilladelse.

Beskæftigelseskravet

Det er også en grundlæggende betingelse, at du har været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig virksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de sidste 4 år forud for meddelelsen af permanent opholdstilladelse.

Beskæftigelse i udlandet kan indgå i vurderingen af, om du opfylder betingelsen om arbejde, hvis du som led i dit ansættelsesforhold har været udstationeret eller udsendt til udlandet i en periode. Det kan også indgå, hvis du har haft beskæftigelse i udlandet i forbindelse med, at din ægtefælle eller faste samlever har været udstationeret eller udsendt til udlandet. Du skal være opmærksom på, at højst 2 års beskæftigelse i udlandet kan medregnes i beregningen af beskæftigelseskravet. Læs mere om beskæftigelseskravet.

Pr. 1. juli 2025 er reglerne for statsudsendte ændret, så man som statsudsendt eller familiemedlem, der ledsager en statsudsendt, ikke længere er omfattet af bortfaldsreglerne. Det betyder, at din opholdstilladelse ikke bortfalder, hvis du pr. 1. juli 2025 opholder dig i udlandet som led i en statsudsendelse, og du på dette tidspunkt ikke har opgivet din bopæl i Danmark eller har været udrejst i mere end 6 eller 12 måneder (afhængigt af din opholdstilladelse). Dette gælder også, selvom du ikke har søgt om dispensation fra bortfald forud for udrejsen.

Hvis du før den 1. juli 2025 har fået dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse til at opholde dig i udlandet som statsudsendt, behøver du ikke længere søge om forlængelse af dispensationsperioden, hvis din udsendelse bliver forlænget. 

Du skal være opmærksom på, at det er en betingelse for, at din opholdstilladelse ikke bortfalder, at du genindrejser i Danmark senest 1 måned efter statsudsendelsens ophør.

Skal du udstationeres for en virksomhed, organisation eller institution?

Hvis du skal udstationeres for en dansk eller international institution, organisation eller virksomhed eller som familiemedlem ledsage en herboende person, som skal udstationeres, skal du søge om dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, hvis du ønsker at bevare din opholdstilladelse.

Du kan få dispensation fra bortfald, hvis opholdet i udlandet er midlertidigt, og der er eller har været et velbegrundet og dokumenteret formål med rejsen.

Udstationering for en dansk eller international institution, organisation eller virksomhed, anses ifølge Udlændingestyrelsens praksis som udgangspunkt som et velbegrundet formål, der gives dispensation til.

Det er en betingelse for dispensationen, at ansættelsesforholdet kan dokumenteres for hele den ansøgte periode.

Udlændingestyrelsen anbefaler, at du søger om dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, inden du forlader Danmark.

Skal du udstationeres for en dansk eller international institution, organisation eller virksomhed eller ledsage en herboende person, som skal udstationeres, kan du normalt få dispensation for den ansøgte og dokumenterede periode.

Der tages i hver enkelt sag stilling til, hvor længe du kan få dispensation. Dispensationsperioden vil afhænge af varigheden af din ansættelseskontrakt, og hvor længe du har opholdt dig i Danmark.

Efter Udlændingestyrelsens praksis indgår ansøgerens tilknytning til Danmark, herunder længden af opholdet i Danmark, som en del af vores vurdering af, om der kan gives dispensation fra bortfald af en opholdstilladelse og i så fald udstrækningen af denne.

Har du alene opholdt dig kortvarigt i Danmark, kan det medføre, at din samlede tilknytning til Danmark, herunder varigheden af dit ophold her i landet forud for udrejsen, ikke anses for at være proportionel med det efterfølgende langvarige ophold i udlandet.

Dette kan betyde, at du, uanset at dit ophold i udlandet har et velbegrundet og dokumenteret formål, ikke kan få dispensation fra bortfald i hele den ønskede periode, eller at du ikke kan få forlænget din dispensation.

Hvis du ikke vender tilbage til Danmark, når grundlaget for dispensationen ikke længere er til stede, eller inden dispensationsperioden udløber, bortfalder din opholdstilladelse, og du skal ansøge om en ny opholdstilladelse i Danmark.

 

Hvis du har fået dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, fordi du eller den, du er familiesammenført til, skal udstationeres for fx en dansk virksomhed, skal du være opmærksom på følgende:

Betingelserne for din opholdstilladelse

Under dit ophold i udlandet skal du stadig opfylde betingelserne for din opholdstilladelse, ellers kan din opholdstilladelse blive inddraget, eller du kan få afslag på forlængelse af opholdstilladelsen.

Hvis du er familiesammenført til en ægtefælle eller fast samlever, indebærer dette bl.a., at kravet om samliv på fælles bopæl løbende skal være opfyldt, og at du som udgangspunkt skal aflægge og bestå danskprøverne på A1- og A2-niveau inden for de fastsatte frister. Du kan læse mere om de løbende betingelser.

Læs mere om danskprøve A1 og A2.

Læs mere om løbende betingelser for din opholdstilladelse.

Udløber din opholdstilladelse?

Hvis din opholdstilladelse udløber under dit ophold i udlandet, skal du huske at søge forlængelse af din opholdstilladelse under udlandsopholdet. Læs mere om forlængelse af opholdstilladelse.

Hvis du har asyl (opholdstilladelse som flygtning) i Danmark, vil Udlændingestyrelsen af egen drift oprette en sag om forlængelse af din opholdstilladelse. Læs mere om forlængelse af opholdstilladelse som flygtning.

Frist for genindrejse i Danmark

Hvis du har fået dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, skal du genindrejse i Danmark i overensstemmelse med den indrejsefrist, der fremgår af dit afgørelsesbrev, hvis du ønsker at bevare din opholdstilladelse.

Hvis dit opholdskort er udløbet under dit ophold i udlandet, skal du søge om en tilbagerejsetilladelse for at kunne rejse ind i Danmark igen. Det gør du ved at indgive en ansøgning om tilbagerejsetilladelse (TBT) via en dansk repræsentation i udlandet. 

Læs mere om tilbagerejsetilladelse.

Se Udenrigsministeriets liste over danske repræsentationer og outsourcingkontorer, hvor du kan indgive din ansøgning.

Betingelser for permanent opholdstilladelse?

Der er en række betingelser, der skal opfyldes for at få permanent opholdstilladelse. I det følgende uddybes to krav, der vurderes særligt relevante for udsendtes internationale familier: Opholdskravet og beskæftigelseskravet.

Du skal også være opmærksom på, at det er en forudsætning for at få permanent opholdstilladelse, at du har bopæl og opholder dig i Danmark, når Udlændingestyrelsen træffer afgørelse i din sag. I forbindelse med din ansøgning vil Udlændingestyrelsen oplyse dig om den forventede sagsbehandlingstid, så du bedre kan planlægge din udstationering. 

Opholdskravet

Hvis du ønsker at søge om permanent opholdstilladelse, er det bl.a. en betingelse, at du har boet lovligt i Danmark uafbrudt i mindst 8 år  I visse tilfælde mindst 4 år. 

Hvis du har fået dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, er der ikke tale om en afbrydelse af lovligt ophold. Der er heller ikke tale om en afbrydelse af lovligt ophold, hvis du sørger for at ansøge om forlængelse af din opholdstilladelse, hvis den udløber under udlandsopholdet. Du skal søge, inden opholdstilladelsen udløber. Hvis din opholdstilladelse således ikke er bortfaldet eller udløbet (eller inddraget), vil et tidligere lovligt ophold i Danmark inden udstationeringen også indgå i beregningen af opholdskravet. 

Du skal være opmærksom på, at hvis du har haft ophold i udlandet i en længere periode, er det højst 2 år af opholdet i udlandet, der kan medregnes i beregningen af dit ophold. Læs mere om permanent opholdstilladelse.

Beskæftigelseskravet

Det er også en grundlæggende betingelse, at du har været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig virksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de sidste 4 år forud for meddelelsen af permanent opholdstilladelse.

Beskæftigelse i udlandet kan indgå i vurderingen af, om du opfylder betingelsen om arbejde, hvis du som led i dit ansættelsesforhold har været udstationeret eller udsendt til udlandet i en periode. Det kan også indgå, hvis du har haft beskæftigelse i udlandet i forbindelse med, at din ægtefælle eller faste samlever har været udstationeret eller udsendt til udlandet.

Du skal være opmærksom på, at højst 2 års beskæftigelse i udlandet kan medregnes i beregningen af beskæftigelseskravet. Læs mere om beskæftigelseskravet.

Udlændingestyrelsen anbefaler, at du søger om dispensation fra, at din opholdstilladelse skal bortfalde, før du udrejser af Danmark. Du kan også ansøge om, at din opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet, efter du er udrejst af Danmark. 

Læs mere om, hvordan du ansøger.