Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Sagsbehandlingen tager normalt
3 måneder

Fra den 1. september 2024 har de færøske myndigheder overtaget ansvaret for behandling af sager om opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne fra SIRI og Udlændingestyrelsen. Du vil fremover skulle ansøge om opholds- og arbejdstilladelse via Útlendingastovans hjemmeside.

Har du indgivet en ansøgning om opholdstilladelse til Færøerne ved SIRI inden den 1. september 2024, så færdigbehandler SIRI din sag. Hvis du har spørgsmål til din verserende sag eller supplerende oplysninger, nye dokumenter eller kommentarer, skal du henvende dig til SIRI.

Hvem kan ansøge?

Er du optaget på en videregående uddannelse på Færøerne, kan du få tilladelse til at opholde dig og studere på Færøerne.

Du kan enten gennemføre en hel uddannelse på Fæørerne eller en del af din uddannelse som gæste- eller udvekslingsstuderende.

Du kan også få opholdstilladelse til at gennemføre et adgangsgivende kursus til en videregående uddannelse.

Også hvis du er statsborger i et EU/EØS land, skal du ansøge om opholdstilladelse hos SIRI, hvis du ønsker at studere på Færøerne. Statsborgere fra nordiske lande (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island) behøver hverken visum eller tilladelse til at opholde sig og arbejde på Færøerne.

Hvad er betingelserne?

Det er et krav, at du er blevet optaget på en videregående uddannelse på en offentlig anerkendt uddannelsesinstitution på Færøerne.

Uddannelsesinstitutionen skal være offentlig anerkendt.

Selve uddannelsen skal være godkendt af en Færøsk myndighed.

En uddannelse er videregående, hvis betingelsen for optagelse er en gennemført gymnasial uddannelse. Dette gælder dog ikke uddannelser, hvor optagelsen beror på en optagelsesprøve.

Uddannelsen skal være et fuldtidsstudium.

Du skal have penge nok til at forsørge dig selv under dit ophold på Færøerne.

Du har penge nok, hvis du råder over et beløb svarende til gældende Færøsk uddannelsesstøtte-takst for antallet af måneder, der søges om opholdstilladelse til.

Dokumentation for, at du kan forsørge dig selv og dine evt. familiemedlemmer, kan fx være en udskrift fra bankkonto (i dit navn). Bemærk at vi ikke accepterer kontoudskrifter fra banker i Bangladesh, Benin, Cameroun, Ghana, Indien, Nepal, Nigeria, Pakistan eller Togo. Hvis det er en bankudskrift fra en international bank med europæiske filialer i de pågældende lande, accepterer vi det dog.

Hvis du skal betale for dit studie, og du har betalt studieafgift for 1. semester, anses det som dokumentation for, at du har penge nok. I det tilfælde behøver du ikke vedlægge anden dokumentation.

Du skal kunne tale og forstå undervisningssproget.  Du skal også kunne forstå enten dansk, svensk, norsk, engelsk eller tysk på et rimeligt niveau.

Hvilken rettigheder får jeg med en tilladelse?

Hvad må du med en opholdstilladelse som studerende på Færøerne? – og hvad må du ikke?

 

En opholdstilladelse giver dig ret til at opholde dig og studere på Færøerne i den periode din tilladelse er gyldig.

En opholdstilladelse giver dig ikke ret til at opholde dig i Schengen-området.

Har du boet lovligt på Færøerne i under to år, kan du opholde dig uden for Færøerne i op til 6 måneder. 

Hvis du har brug for et længere ophold i udlandet, kan du ansøge om dispensation for bortfald.

Ophold i Danmark eller Grønland regnes som ophold i udlandet.

I tillæg til din opholdstilladelse som studerende får du en begrænset arbejdstilladelse.

Du må arbejde op til 15 timer om ugen i den almindelige studieperiode fra september til og med maj, og fuld tid i juni, juli og august.

Arbejder du flere timer end du må, bliver det betragtet som ulovligt arbejde. 

Ulovligt arbejde kan medføre et varsel, en bøde eller inddragelse af din opholdstilladelse som studerende.

Du kan læse mere om ulovligt arbejde her.

Hvis du skal i praktik, skal du ansøge om en tilladelse til fuldtidsarbejde i den periode, hvor du skal være i praktik. Det gælder kun, hvis du skal arbejde fuld tid under praktikforløbet. Du skal søge om opholdstilladelse til praktikforløbet på et ST4 ansøgningsskema og ansøgningen skal vedlægges:

Kontrakt med praktikstedet.
Dokumentation fra uddannelsesinstitutionen om, at praktikforløbet er en obligatorisk del af den studerendes uddannelse.

Et praktikophold skal være en del af din uddannelse, og praktikstedet skal være godkendt af uddannelsesinstitutionen.

Du må ikke begynde at arbejde fuld tid under praktikopholdet, før du har fået tilladelse til det.

Du kan finde ansøgningsskemaet til tilladelse til praktik her.

Under dit ophold skal du kunne forsørge dig selv og din familie. Du må derfor ikke modtage offentlig hjælp til forsørgelse.

Hvis du eller et familiemedlem modtager offentlige ydelser under dit ophold, kan din tilladelse blive inddraget - og du vil miste retten til at være på Færøerne.

Hvor længe kan jeg være på Færøerne?

Du kan blive på Færøerne i den periode, din uddannelse er normeret til, dog højst i 1 år fra den dato hvor der træffes afgørelse. Tilladelsen kan efterfølgende forlænges i op til 1 år ad gangen.

Hvis du ikke bliver færdig med uddannelsen inden for den normerede tid, er det vigtigt, at du søger om forlængelse af din tilladelse. 

Du skal søge om forlængelse inden din tilladelse udløber, men ikke mere end 3 måneder før den udløber.

Skifter du studie, skal du ansøge om en ny opholdstilladelse på grundlag af den nye uddannelse. Du må gerne begynde det nye studie, mens du venter på vores afgørelse.

En opholdstilladelse kan kun være gyldig indtil 3 måneder før udløbsdatoen i dit pas.

Hvis dit pas har kortere gyldighed end den i øvrigt mulige opholdsperiode, vil din opholdstilladelse blive afkortet. Det betyder, at din opholdstilladelses længde er kortere, end den normalt kunne være. Når du har fået fornyet dit pas, kan du ansøge om forlængelse af din opholdstilladelse.

Kan min familie få opholdstilladelse på Færøerne?

En opholds- og arbejdstilladelse på grundlag af studie på Færøerne giver din familie mulighed for tage med til Færøerne.

Der kan gives opholdstilladelse til din ægtefælle, registrerede partner eller faste samlever, samt hjemmeboende børn under 18 år. 

Læs mere om medfølgende familie til Færøerne.

Hvad skal jeg mere vide, inden jeg ansøger?

En ansøgning om opholdstilladelse baseret på ophold som studerende behandles af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Som udgangspunkt skal en opholdstilladelse være opnået inden indrejsen til Færøerne.

Du kan ansøge ved at gå til fanen ’Sådan ansøger du’ til højre. Her har du også adgang til det relevante ansøgningsskema, ST1.

Din uddannelsesinstitution skal udfylde den ansøgningens 2. del. 

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig.

Fra den 1. september 2024 har de færøske myndigheder overtaget ansvaret for behandling af sager om opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne fra SIRI og Udlændingestyrelsen. Du vil fremover skulle ansøge om opholds- og arbejdstilladelse via Útlendingastovans hjemmeside.

Har du indgivet en ansøgning om opholdstilladelse til Færøerne ved SIRI inden den 1. september 2024, så færdigbehandler SIRI din sag. Hvis du har spørgsmål til din verserende sag eller supplerende oplysninger, nye dokumenter eller kommentarer, skal du henvende dig til SIRI.

Ansvarlig myndighed