Sagsbehandlingen tager normalt
3 måneder

Fra den 1. september 2024 har de færøske myndigheder overtaget ansvaret for behandling af sager om opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne fra SIRI og Udlændingestyrelsen. Du vil fremover skulle ansøge om opholds- og arbejdstilladelse via Útlendingastovans hjemmeside.

Har du en ansøgning om opholdstilladelse til Færøerne ved SIRI inden den 1. september 2024, så færdigbehandler SIRI din sag. Hvis du har spørgsmål til din verserende sag eller supplerende oplysninger, nye dokumenter eller kommentarer, skal du henvende dig til SIRI.

Hvad er betingelserne?

For at kunne få tilladelse gennem den særlige EU-ordning, skal arbejdsløsheden på Færøerne være under 3,5 procent. Hvis du søger arbejde som faglært håndværker indenfor bygge- og anlægssektoren, kan du i visse tilfælde få arbejdstilladelse, når arbejdsløsheden er under 6 procent.

Da arbejdsløsheden i øjeblikket er under 3,5 procent, kan der søges om opholds- og arbejdstilladelse gennem den særlige ordning indenfor alle brancher.

Ordningen sættes ud af kraft, hvis arbejdsløsheden overstiger henholdsvis 3,5 og 6 procent i en periode på tre måneder i træk.

For at kunne få tilladelse gennem den særlige EU-ordning, skal din ansættelse være på mindst 30 timers arbejde om ugen.

Du skal desuden opfylde mindst et af de følgende krav:

  • du skal være ansat på en færøsk overenskomst, eller
  • du skal være ansat som forsker, underviser, specialist eller funktionær i en ledende stilling mv., eller
  • du skal være ansat under sædvanlige færøske løn- og ansættelsesvilkår

I visse tilfælde kan det desuden være en betingelse, at du har en dansk eller færøsk autorisation. Dette gælder hvis du fx er læge, som skal have autorisation af Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan læse mere på følgende sider:

Styrelsen for Patientsikkerhed om autorisation til sundhedspersoner

Uddannelses- og Forskningsministeriet om autorisation til lovregulerede erhverv

Hvis du er semiprofessionel idrætsudøver eller –træner og er garanteret en indtjening på minimum 52 % af den normale ugentlige indtjening for timelønnede på Færøerne, kan du samtidig få en ikke-stedfæstet arbejdstilladelse til deltidsarbejde. 

Din indtjening ved deltidsarbejde må maksimalt være 48 % af indtjeningen for arbejde med normal timeløn på Færøerne.

Hvis du er tilbudt en ansættelse som læge ved Landssjúkrahusið, Klaksvikar Sjúkrahús, Suðuroyar Sjúkrahús og har en dansk autorisation, kan du få tilladelse uden foregående høring hos Færøernes landsstyre, så længe de øvrige betingelser om løn- og arbejdsvilkår er opfyldt.

Ansøgninger fra cirkusartister sendes ikke i høring ved Færøernes Landsstyre, da der ikke forefindes et cirkuserhverv på Færøerne. 

Der findes en særlig ordning for hurtig behandling af ansøgninger om arbejdstilladelse indenfor offshore-olieeftersøgningsvirksomhed. 

Ordningen betyder, at du som oliearbejder kan indgive din ansøgning ved Politiet på Færøerne, og at din ansøgning vil blive sendt i høring ved Færøernes udlændingemyndigheder, Útlendingastovan.

EU-ordningen på Færøerne

Da Færøerne ikke er medlem af EU, gælder EU-reglerne ikke på Færøerne.

Når arbejdsløsheden på Færøerne er lav, kan du som EU-borger dog søge om opholds- arbejdstilladelse gennem den særlige EU-ordning. 

Ordningen omfatter ikke schweiziske statsborgere og EØS-statsborgere (statsborgere fra Island, Lichtenstein og Norge)

Hvilke rettigheder får jeg med en tilladelse?

Hvad må du med en tilladelse til at opholde dig og arbejde på Færøerne? – og hvad må du ikke?

Du må kun arbejde i det job og i den virksomhed, som du har fået tilladelse til. 

Hvis du bliver tilbudt et nyt job, skal du ansøge om en ny tilladelse. Det gælder også, hvis du bliver tilbudt en ny stilling i samme virksomhed. Hvis du søger om opholds- og arbejdstilladelse på grundlag af ansættelse hos en forhåndsgodkendt virksomhed, må du begynde at arbejde, når Færøsk Politi eller SIRI har modtaget ansøgningen. Det kan du læse mere om her.

Hvis du får et bijob, skal du have en særlig tilladelse til dette. Du kan læse mere om bijob og ansøge her.

En opholds- og arbejdstilladelse giver dig ret til at opholde dig på Færøerne i den periode, din tilladelse er gyldig.

Du må ikke opgive din færøske adresse eller opholde dig i udlandet i en længere periode. Gør du det,  kan din opholdstilladelse bortfalde. Det betyder, at du ikke længere må opholde dig på Færøerne. 

Har du boet lovligt på Færøerne i under to år, kan du opholde dig uden for Færøerne i op til 6 måneder. 

Har du en opholdstilladelse med henblik på varigt ophold og har boet lovlig på Færøerne i mere end to år, eller har du permanent opholdstilladelse, kan du opholde dig uden for Færøerne i op til 12 måneder.

Hvis du har brug for et længere ophold i udlandet, fx hvis du bliver udstationeret for din virksomhed i en periode, kan du søge om dispensation for bortfald.

Du kan læse mere om dispensation fra bortfald og ansøge om det her.

Ophold i udlandet på grund af værnepligt eller tjeneste, der træder i stedet for, regnes ikke med.

Ophold i Danmark eller Grønland regnes som ophold i udlandet.

Under dit ophold skal du kunne forsørge dig selv og din familie. Du må ikke modtage offentlige ydelser.

Hvis du eller et familiemedlem modtager offentlige ydelser under dit ophold, kan din tilladelse blive inddraget - og du vil miste retten til at være på Færøerne.

Hvor længe kan jeg være på Færøerne?

En opholdstilladelse på Færøerne kan gives i op til 1 år fra den dato, hvor der træffes afgørelse.

Hvis du ansættes for en periode på mindre end 1  år, vil din opholds- og arbejdstilladelse normalt have samme varighed som din ansættelse. Hvis du vil fortsætte med at arbejde på Færøerne efter denne periode, skal du ansøge om forlængelse af din opholds- og arbejdstilladelse.

Det er meget vigtigt, at du ansøger om forlængelse inden din tilladelse udløber.

Hvis du indgiver ansøgningen om forlængelse i tide, må du gerne blive på Færøerne og fortsætte arbejdet indtil din ansøgning er færdigbehandlet, også selv om din tilladelse udløber.

Hvis din ansættelse er på 1 år eller mere, vil du normalt få en opholdstilladelse på 1 år. Hvis du vil fortsætte med at arbejde på Færøerne efter det første år, skal du ansøge om forlængelse af din opholds- og arbejdstilladelse i henhold til varigheden af din ansættelseskontrakt.

Det er meget vigtigt, at du ansøger om forlængelse inden din tilladelse udløber.

Hvis du indgiver ansøgningen om forlængelse i tide, må du gerne blive på Færøerne og fortsætte arbejdet indtil din ansøgning er færdigbehandlet, også selv om din tilladelse udløber.

En opholdstilladelse kan kun være gyldig indtil 3 måneder før udløbsdatoen i dit pas.

Hvis dit pas har kortere gyldighed end den i øvrigt mulige opholdsperiode, vil din opholdstilladelse blive afkortet. Det betyder, at din opholdstilladelses længde er kortere, end den normalt kunne være. Når du har fået fornyet dit pas, kan du ansøge om forlængelse af din opholdstilladelse – dog tidligst 3 måneder inden din tilladelse udløber.

Læs mere om kravet til dit pas.

Hvad gør jeg, hvis jeg mister eller skifter mit job?

Din opholdstilladelse er knyttet til dit job på Færøerne. Din ansættelse er grundlaget for din tilladelse. 

Hvis du mister dit job eller skifter job, skal du altid underrette SIRI om det.  

Din arbejdstilladelse er begrænset til den ansættelse, der er tilladelsens grundlag. Du må ikke arbejde i andre stillinger end den, der står i din tilladelse. Dette gælder også, hvis du får en ny stilling i samme virksomhed.

 

Hvis du mister dit job, skal du meddele det til SIRI, og din opholds- og arbejdstilladelse vil blive inddraget, da den er baseret på netop dette job.

Hvis du finder et nyt job, mens du er i arbejde, skal du indgive en ny ansøgning om  opholds- og arbejdstilladelse med oplysninger om den nye ansættelse.  Du har ikke ret til at påbegynde det nye arbejde, før der er meddelt en ny tilladelse, medmindre du er tilbudt ansættelse i en forhåndsgodkendt virksomhed. Du læse mere om ansættelse ved forhåndsgodkendt virksomhed her.

Kan min familie få opholdstilladelse?

En opholds- og arbejdstilladelse på grundlag af et job på Færøerne giver din familie mulighed for tage med til Færøerne. Der kan gives opholdstilladelse til din evt. ægtefælle, registrerede partner eller faste samlever samt hjemmeboende børn under 18 år. 

Læs mere om medfølgende familie her.

Hvad mere skal jeg vide, inden jeg ansøger?

Ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne skal som udgangspunkt indgives til en dansk repræsentation eller til et ansøgningscenter, der modtager ansøgninger på vegne af den danske repræsentation. 

Se Udenrigsministeriets vejledning til, hvor du kan indgive din ansøgning.

Som hovedregel skal du have en ansættelsesaftale med en færøsk-registreret virksomhed for at kunne ansøge. Der er dog visse undtagelser, fx hvis du arbejder for en udenlandsk virksomhed, der leverer en tjenesteydelse på Færøerne.

Du kan finde ansøgningsskemaet (FO/AR9) under ”sådan ansøger du” fanen på toppen af denne side.

Din arbejdsgiver skal udfylde den ene af skemaets to dele. 

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig eller din arbejdsgiver. 

Fra den 1. september 2024 har de færøske myndigheder overtaget ansvaret for behandling af sager om opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne fra SIRI og Udlændingestyrelsen. Du vil fremover skulle ansøge om opholds- og arbejdstilladelse via Útlendingastovans hjemmeside.

Har du indgivet en ansøgning om opholdstilladelse til Færøerne ved SIRI inden den 1. september 2024, så færdigbehandler SIRI din sag. Hvis du har spørgsmål til din verserende sag eller supplerende oplysninger, nye dokumenter eller kommentarer, skal du henvende dig til SIRI.

Ansvarlig myndighed