Vær opmærksom på, at de færøske myndigheder (Útlendingastovan) har overtaget behandlingen af sager om bortfald af opholdstilladelse/dispensation fra bortfald fra den 1. september 2024. Ønsker du at indsende en ansøgning om dette, skal du derfor gå til Útlendingastovans hjemmeside. Læs mere om, hvordan du indgiver en ansøgning

Nedenfor kan du læse om betingelserne for ansøgninger indgivet før den 1. september 2024.

 

Udlændingestyrelsen kan inddrage eller nægte at forlænge en tidsbegrænset opholdstilladelse, hvis det grundlag, der var anført i ansøgningen eller tilladelsen, ikke var rigtigt eller ikke længere er til stede. Det kan fx være tilfældet:

  • Hvis du har fået opholdstilladelse på grundlag af et ægteskab, og ægtefællerne ikke længere bor sammen.
  • Hvis der i forbindelse med den oprindelige tilladelse blev stillet boligkrav, og denne eller en tilsvarende bolig ikke længere er til rådighed. Det samme gælder, hvis der på grund af særlige forhold oprindeligt ikke blev stillet boligkrav, og disse særlige forhold ikke længere er til stede.
  • Hvis der i forbindelse med den oprindelige tilladelse blev stillet forsørgelseskrav, og dette ikke længere er opfyldt. Det samme gælder, hvis der på grund af særlige forhold oprindeligt ikke blev stillet forsørgelseskrav, og disse særlige forhold ikke længere er til stede.

Udlændingestyrelsen kan inddrage eller nægte at forlænge en opholdstilladelse, hvis en du har fået din opholdstilladelse ved svig, dvs. ved at give forkerte oplysninger. Det gælder uanset, om du har en tidsbegrænset eller en permanent opholdstilladelse.

Udlændingestyrelsen kan inddrage eller nægte at forlænge en tidsbegrænset opholdstilladelse, hvis en du ikke længere har et gyldigt pas eller anden rejselegitimation.

Når du søger om at få din opholdstilladelse forlænget og i den anledning møder personligt hos politiet, skal du vise sit pas eller anden rejselegitimation. Normalt er det ikke nødvendigt, at passet beholdes af myndighederne. Hvis du sender din ansøgning om forlængelse til Udlændingestyrelsen, skal en kopi af passet altid sendes med.

Hvis dit pas eller rejsedokument ikke er gyldigt, vil Udlændingestyrelsen bede dig om at fremskaffe et nyt pas eller at få det eksisterende pas fornyet. Du vil typisk få en frist på en måned til at få dette gjort. Udlændingestyrelsen foretager sig ikke mere, før du har fremskaffet et nyt pas eller har fået det eksisterende pas fornyet.

Udlændingestyrelsen kan inddrage eller nægte at forlænge en opholdstilladelse, hvis en udlænding er indberettet som uønsket til Schengen Informationssystemet (SIS). Det er en betingelse, at udlændingen er indberettet som uønsket på grund af forhold, der ville kunne føre til udvisning på Færøerne, fx alvorlig kriminalitet.

Opholdstilladelsen kan inddrages af denne grund uanset, om udlændingen har en tidsbegrænset eller en permanent opholdstilladelse.

Hvis der er personlige forhold hos dig som ansøger, som gør, at en inddragelse eller afslag på forlængelse vil være særligt belastende for dig, vil opholdstilladelsen alligevel ikke blive inddraget eller nægtet forlænget.

Udlændingestyrelsen ser bl.a. på:

  • Din tilknytning til det færøske samfund herunder, hvor lang tid du har været på Færøerne
  • Alder, helbredsforhold og andre personlige forhold
  • Tilknytningen til personer, som bor på Færøerne
  • Konsekvenser for nære familiemedlemmer, som bor på Færøerne
  • Manglende eller lille tilknytning til hjemlandet
  • Om du vil lide overlast i hjemlandet

Særligt om voldsramte ægtefæller/samlevere

Udlændingestyrelsen kan undlade at inddrage eller nægte at forlænge opholdstilladelsen, hvis grunden til, at samlivet ophører, er, at du har været udsat for vold, misbrug eller anden overlast fra din ægtefælle/samlever. Også grov psykisk vold er omfattet.

For at det kan blive aktuelt at undlade at inddrage eller nægte at forlænge en opholdstilladelse i denne situation, skal det dokumenteres, at du har været udsat for vold, misbrug eller lignende, og at dette er den reelle årsag til, at samlivet er ophørt. Derudover skal der foretages en vurdering af, hvorvidt det vil være særligt belastende for dig at få inddraget eller nægtet opholdstilladelsen forlænget.

Vold, misbrug eller lignende kan dokumenteres ved en politirapport (hvis volden har været anmeldt til politiet), udtalelser fra de sociale myndigheder eller andre, rapporter fra skadestuer, praktiserende læger og krisecentre.

Du skal også sandsynliggøre, at du har sluttet samlivet fordi ægtefællen/samleveren har begået vold.

Udlændingestyrelsen skal tillige foretage en vurdering af, om der er særlige forhold, der gør, at inddragelse eller nægtelse af forlængelse af opholdstilladelsen vil være særligt belastende for dig. Det kan fx være tilfældet, hvis du har børn, som bor på Færøerne, eller hvis du vil stå i en meget svær social situation ved at vende tilbage til sit hjemland, fx risiko for udstødelse i hjemlandet på grund af ægteskabets ophør. Der tages desuden hensyn til, hvor længe du har boet på Færøerne, og hvor velintegreret, du er på Færøerne.

Hvis du har opholdt dig 2 år eller mere på Færøerne frem til samlivsophævelsen, vil det som udgangspunkt være tilstrækkeligt til, at opholdstilladelsen forlænges. Har du opholdt dig mindre end 2 år på Færøerne er det ikke ganske udelukket, at opholdstilladelsen kan forlænges, men det vil i så fald kræve, at der foreligger særlige omstændigheder.

Hvis du ønsker det, kan Udlændingestyrelsen hjælpe med at anmelde din voldelige ægtefælle /samlever til politiet.

Hvis du forlader Færøerne for en længere periode eller opgiver din bopæl på Færøerne, kan opholdstilladelsen bortfalde.

Selvom du bibeholder din bopæl på Færøerne, er der regler for, hvor længe, du kan opholde dig uden for Færøerne og stadig beholde din opholdstilladelse. Hvis du ikke vender tilbage inden for tidsgrænsen, bortfalder opholdstilladelsen automatisk.

Hvad vil det sige, at en opholdstilladelse bortfalder?

Hvis din opholdstilladelse bortfalder, betyder det, at du ikke længere har lov til at opholde dig på Færøerne. Du kan altså risikere, at du ikke får lov til at vende tilbage til Færøerne efter, at du har været ude af landet.

Hvis din opholdstilladelse bortfalder, skal du starte helt forfra med at søge om opholdstilladelse på Færøerne. Den nye ansøgning vil blive behandlet efter de regler, der er gældende på ansøgningstidspunktet. Det har altså ingen betydning, hvordan og hvorfor du oprindeligt fik opholdstilladelse.

Hvordan kan en opholdstilladelse bortfalde?

En opholdstilladelse bortfalder automatisk, hvis du opgiver din bopæl på Færøerne og forlader landet uden at have til hensigt at vende tilbage. Det gælder også, selvom du har permanent opholdstilladelse.

Der er regler for hvor længe, du kan opholde dig uden for Færøerne uden at miste din opholdstilladelse, selvom du ikke opgiver din bopæl på Færøerne. Hvis du har boet lovligt på Færøerne i under to år, kan du opholde dig uden for Færøerne i op til 6 måneder. Hvis du har boet lovligt på Færøerne i over to år og har en opholdstilladelse, som kan gøres permanent, kan du opholde dig uden for Færøerne i op til 12 måneder. Hvis du opholder dig uden for Færøerne længere end de 6 eller 12 måneder, bortfalder din opholdstilladelse automatisk.

Ophold i udlandet på grund af værnepligt eller tjeneste, der træder i stedet for, regnes ikke med. Ophold i Grønland eller i Danmark regnes for ophold i udlandet.

Hvis du har asyl (opholdstilladelse som flygtning) på Færøerne, kan din opholdstilladelse dog kun bortfalde, hvis du har valgt at flytte tilbage til dit hjemland, eller hvis du har fået beskyttelse i et tredjeland.

Hvordan kan du undgå, at opholdstilladelsen bortfalder?

Du kan på forhånd (dvs. før du har forladt Færøerne) søge om dispensation fra bortfald af opholdstilladelse, og du kan også efter, du har forladt Færøerne og har overskredet den tilladte periode, søge om, at din opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet.

Du kan ansøge om at få dispensation fra bortfald af din opholdstilladelse, dvs. søge om, at Udlændingestyrelsen skal beslutte, at du kan få lov at opholde dig uden for Færøerne i længere tid end den tilladte periode (6 eller 12 måneder) uden at miste din opholdstilladelse. Du skal søge inden, du forlader Færøerne.

Det er desuden et krav, at opholdet i udlandet er midlertidigt, og at der er et konkret formål med det, fx

  • arbejde
  • uddannelse
  • udstationering for en dansk/færøsk myndighed, institution, organisation eller virksomhed
  • udstationering for en international institution, organisation eller virksomhed, som har domicil på Færøerne

Hvor længe kan du få dispensation?

Der tages i hver enkelt sag stilling til, hvor længe du kan få dispensation. Dispensationsperioden vil afhænge af flere ting, fx hvorfor du ønsker dispensation, hvor længe du har opholdt dig på Færøerne, og din tilknytning til Færøerne. Du kan normalt få dispensation i højst 3 år. Hvis du ikke ønsker at vende tilbage inden for dispensationsperioden, kan du dog søge om forlængelse af perioden. Det er vigtigt at søge inden, dispensationsperioden udløber.

Hvis du ikke vender tilbage til Færøerne inden, dispensationsperioden udløber, bortfalder opholdstilladelsen, og du skal starte forfra med at søge om opholdstilladelse på Færøerne.

Familiemedlemmer

Hvis du får en dispensation fra bortfald af opholdstilladelse, kan dispensationen også omfatte din ægtefælle/faste samlever samt evt. hjemmeboende børn under 18 år. Dine familiemedlemmer vil i givet fald få en dispensation af samme varighed som din egen.

Hvis din ægtefælle/ samlever bliver tilbage på Færøerne, og hvis han/hun opholder sig på Færøerne på midlertidig opholdstilladelse som familiesammenført med dig, kan ægtefællen/samleveren miste sin opholdstilladelse, da samlivskravet så som udgangspunkt ikke længere er opfyldt.

Opholdstilladelse skal ikke anses for bortfaldet

Du kan søge om, at din opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet, hvis du har forladt Færøerne og har overskredet den tilladte periode.

Udlændingestyrelsen kan fx beslutte, at din opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet, hvis:

  • du havde til hensigt at vende tilbage til Færøerne inden for den tilladte periode (6 eller 12 måneder), og
  • du blev forhindret i at vende tilbage til Færøerne af uforudsete begivenheder, som du ikke kunne kontrollere. Sådanne begivenheder kan fx være sygdom, frihedsberøvelse, krigstilstand, naturkatastrofer eller problemer med at rejse ud af opholdslandet.

Det er vigtigt, at du ansøger så hurtigt som muligt, dvs. lige så snart, du er i stand til at vende tilbage til Færøerne.

Når du ansøger

Vær opmærksom på, at de færøske myndigheder (Útlendingastovan) har overtaget behandlingen af sager om bortfald af opholdstilladelse/dispensation fra bortfald fra den 1. september 2024. Ønsker du at indsende en ansøgning om dette, skal du derfor gå til Útlendingastovans hjemmeside. Læs mere om, hvordan du indgiver en ansøgning

På denne side kan du læse om betingelserne for ansøgninger indgivet før den 1. september 2024. 

Når Udlændingestyrelsen behandler ansøgningen

Når Udlændingestyrelsen har modtaget din ansøgning, gennemgår vi den og de oplysninger, der er i sagen. Desuden vil vi kontrollere, om du er indberettet i Schengen Informationssystemet (SIS).

Hvis Udlændingestyrelsen modtager oplysninger, der ikke passer med det, du har oplyst, vil du normalt blive bedt om at kommentere dette før, vi afgør sagen.

Svar på ansøgningen

Hvis du på forhånd søger om dispensation, sender Udlændingestyrelsen afgørelsen til din adresse på Færøerne. Hvis Udlændingestyrelsen har givet afslag på dispensation, kan du ikke forlade Færøerne i længere tid end den normale tilladte periode uden, at din opholdstilladelse bortfalder. I det tilfælde vil du få at vide, hvordan du kan klage over afgørelsen.

Hvis du søger om, at din opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet, og Udlændingestyrelsen træffer afgørelse om, at din opholdstilladelse ikke er bortfaldet, sender Udlændingestyrelsen afgørelsen til din adresse på Færøerne eller udlandet eller til din advokat.

Træffer Udlændingestyrelsen afgørelse om, at din opholdstilladelse bortfalder, og opholder du dig på Færøerne, sender Udlændingestyrelsen afgørelsen til din adresse eller til din advokat.

Hvis du opholder dig i udlandet, sender Udlændingestyrelsen afgørelsen til den repræsentation, hvor du har søgt. Repræsentationen sender den herefter til dig eller beder dig om at møde op på repræsentationen for at få den. Hvis Udlændingestyrelsen har truffet afgørelse om, at din opholdstilladelse bortfalder, kan du ikke få lov at vende tilbage til Færøerne. Det betyder, at du skal søge om opholdstilladelse på Færøerne på ny. I det tilfælde vil du få at vide, hvordan du kan klage over afgørelsen.