Sagsbehandlingen tager normalt
2 måneder

Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Hvem kan ansøge om permanent ophold efter udtrædelsesaftalen?

Hvis du er britisk statsborger eller familiemedlem til en britisk statsborger, og har tidligere haft ophold i Danmark i henhold til udtrædelsesaftalen, kan du nu søge om permanent ophold i Danmark, hvis du opfylder betingelserne. 

Du har ret til permanent ophold efter udtrædelsesaftalen, når du har haft faktisk og reelt ophold i Danmark i mindst 5 sammenhængende år og i hele perioden har haft lovligt ophold ved at have opfyldt betingelserne for ét (eller flere) opholdsgrundlag enten som arbejdstager, selvstændig erhvervsdrivende, studerende, person med tilstrækkelige midler eller familiemedlem til en britisk statsborger.

Hvad er betingelserne for at få permanent ophold efter udtrædelsesaftalen?

Du er britisk statsborger eller familiemedlem til en britisk statsborger, og har fået et nyt opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen.  

 

Du skal kunne dokumentere, at du har haft faktisk og reelt ophold i Danmark i mindst fem sammenhængende år. Det betyder, at du skal boet og indrettet dit liv i Danmark på en sådan måde, der viser, at du har haft din tilværelse og dagligdag i Danmark.

Du skal også, i hele perioden, have opfyldt betingelserne for mindst ét af opholdsgrundlag enten som arbejdstager, studerende, selvstændig erhvervsdrivende eller person med tilstrækkelige midler.

Det er ikke afgørende, at du skal have opfyldt betingelserne for det samme opholdsgrundlag i hele fem års periode. Du kan også have haft flere forskellige opholdsgrundlag i denne periode.

Hvis du er tredjelandsstatsborger, skal du som udgangspunktet have været familiemedlem til en britisk statsborger i hele denne periode.

Du skal have haft faktisk og reelt ophold i Danmark i hele femårsperioden.

Midlertidige ophold i udlandet på tilsammen under 6 måneder om året vil dog ikke i sig selv være til hinder for, at du kan opnå permanent ophold. 

Det samme gælder ved ét udlandsophold af op til et års varighed, som skyldes vægtige grunde, eller udlandsophold af længere varighed, som skyldes fx værnepligt.

Hvilke rettigheder får jeg med et permanent opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen?

Når du har fået ret til permanent ophold i Danmark, betyder det, at du ikke længere skal opfylde de betingelser, der var til stede for dit oprindelige opholdsgrundlag.

Det betyder, at du ikke mister din opholdsret i Danmark, hvis du fx ikke længere arbejder, studerer, eller driver din selvstændige virksomhed.

Når du har fået permanent ophold i Danmark i henhold til udtrædelsesaftalen, betyder det også, at du kun mister denne ret, hvis du opholder dig uden for Danmark i mere end fem sammenhængende år. Hvis du opholder dig uden for Danmark i mere end fem sammenhængende år, og derved mister dit permanent ophold, kan du ikke på ny blive omfattet af udtrædelsesaftalen. Du skal derfor søge om opholdstilladelse i Danmark efter udlændingeloven.

 

Kan jeg miste mit permanente ophold?

Udrejst i mindre end 5 år

Hvis du har fået permanent ophold efter udtrædelsessaftalen, og du opholder dig uden for Danmark i mindre end 5 år, vil du ikke miste dit permanente ophold.

Udrejst i mere end 5 år 

Hvis du har fået permanent ophold, og du opholder dig uden for Danmark i mere end 5 år, vil du som udgangspunkt miste dit permanente ophold, og du vil ikke kunne blive omfattet af udtrædelsesaftalen på ny. Det betyder, at hvis du ønsker at bo i Danmark igen, skal du søge om opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Hvis du har opholdt dig uden for Danmark i mere end 5 sammenhængende år, og SIRI påtænker at træffe en ny afgørelse om dit opholdsgrundlag, vil du få mulighed for at komme med en begrundelse for, at dit udlandsophold ikke skal føre til, at du mister din opholdsret. Vi vil på baggrund af din begrundelse foretage en konkret og individuel vurdering af, om de omstændigheder og årsager, som du har anført, kan begrunde, at du kan bevare din ret til at opholde dig i Danmark. 

Du kan vedhæfte følgende dokumentation:

Som dokumentation for at du har opfyldt betingelserne som arbejdstager/selvstændig erhvervsdrivende kan du vedlægge:

Som dokumentation for at du har opfyldt betingelserne som studerende kan du vedlægge:

Som dokumentation for at du har opfyldt betingelserne som person med tilstrækkelige midler kan du vedlægge:

Som dokumentation for at du har opfyldt betingelserne som familiemedlem kan du vedlægge:

Afsæt gerne

10-15 minutter

til at udfylde ansøgningen

1 person

Du udfylder selv ansøgningsskemaet

På dette trin har du adgang til det relevante ansøgningsskema BR1. 

Ansøgningsskemaet indeholder en vejledning i, hvordan det skal udfyldes, og hvilken dokumentation der skal vedlægges.

 

Online skema BR1

 

Bemærk, hvis du skal udfylde mere end én ansøgning - fx hvis du har familiemedlemmer, der også skal ansøge - skal du lukke din browser helt ned efter hver ansøgning. Hvis du ikke lukker browseren helt ned, efter du har udfyldt og indsendt den første ansøgning, kan du opleve, at online skemaet ikke fungerer efter hensigten. 

Du kan læse mere om vores behandling af dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen her

Når du ansøger om et nyt opholdsdokument, skal du have optaget biometri. Det betyder, at du skal have taget et ansigtsfoto og afgive fingeraftryk. Dit ansigtsfoto og dine fingeraftryk vil blive lagret på en chip på det opholdskort, du vil få, hvis du får et nyt opholdsdokument.

Du skal have optaget biometri senest 2 uger efter, du har indgivet din ansøgning.

Du kan få optaget biometri i en af SIRIs afdelinger i Danmark.

Du kan se en oversigt over SIRIs afdelinger i Danmark her

Husk, at du altid skal bestille tid, før du møder frem i en af SIRIs afdelinger.

Du kan bestille tid her

Opholder du dig i længere tid i udlandet, kan du i stedet få optaget biometri ved en dansk repræsentation eller ansøgningscenter.

Se Udenrigsministeriets liste over danske repræsentationer og ansøgningscentre (åbner i et nyt vindue)

Du har indgivet din ansøgning korrekt, hvis du har:

  • Indgivet ansøgningen
  • Fået optaget biometri

Du kan se den normale sagsbehandlingstid til højre for denne fane. Når sagen er afgjort, vil du modtage et svar.

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI