Sagsbehandlingen tager normalt
2 måneder

Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Ophold som familiemedlem, der ikke havde ret til ophold i Danmark efter EU-reglerne ved overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

Udtrædelsesaftalen beskytter ikke kun nære familiemedlemmer, som inden udløbet af overgangsperioden den 31. december 2020 har taget lovligt ophold i Danmark sammen med en britisk statsborger, men også nære familiemedlemmer, som ikke har taget ophold i Danmark inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

Disse familiemedlemmer kan flytte til Danmark og bo sammen med den herboende britiske statsborger på hvilket som helst tidspunkt efter overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

Hvad er betingelserne for at få ophold som familiemedlem?

For at du som familiemedlem kan flytte til Danmark og bo sammen med den herboende britiske statsborger efter overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, gælder der visse betingelser.

Den herboende britiske statsborger skal have fået ophold i Danmark som enten arbejdstager, studerende, selvstændig erhvervsdrivende, person med tilstrækkelige midler eller permanent (tidubegrænset) ophold i henhold til udtrædelsesaftalen.

Hvis du er familiemedlem til en herboende britisk statsborger og ikke har taget ophold i Danmark inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, er det et krav, at du er i nær familie med den herboende britiske statsborger. 

Du er et nært beslægtet familiemedlem, hvis du er ægtefælle, samlevende, barn under 21 år, eller forældre til den herboende britiske statsborger.

For forældre og børn over 21 år, er det et krav, at de skal forsørges eller på anden vis være økonomisk afhængig af den herboende britiske statsborger.

Udtrædelsesaftalen beskytter imidlertid ikke britiske statsborgeres andre beslægtede (udvidede) familiemedlemmer som fx søskende, fætre og kusiner mv., hvis disse familiemedlemmer ikke har taget ophold sammen med den britiske statsborger inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

Det betyder, at hvis du f.eks. er fætter til en britisk statsborger, er det en betingelse for at få ophold efter udtrædelsesaftalen, at du har taget ophold i Danmark og har fået udstedt opholdsdokument i henhold til EU-reglerne eller har indgivet en ansøgning om opholdsdokument senest den 31. december 2020. 

Hvis du som familiemedlem i den udvidede familiegruppe ikke har taget ophold i Danmark senest den 31. december 2020 og ønsker at bo sammen med den herboende britiske statsborger efter denne dato, skal du ansøge om opholdstilladelse efter udlændingelovens regler.

Jeres forhold skal være reelt og ikke kun være indgået eller etableret alene med det formål at opnå ophold efter udtrædelsesaftalen. I forbindelse med ansøgningen skal I underskrive en erklæring på tro og love under strafansvar, at jeres forhold er reelt.

SIRI kan eventuelt indkalde jer til en samtale med henblik på at vurdere, om jeres forhold er reelt.

Det er en betingelse, at jeres familierelation skal være etableret inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, og at den fortsat består på ansøgningstidspunktet.

Det betyder, at hvis du fx er ægtefælle til en herboende britisk statsborger og ønsker at tage ophold i Danmark i 2022, er det en betingelse, at I var gift inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, at I stadig er gift, når du tager ophold i Danmark i 2022, og at den herboende britiske statsborger på det tidspunkt har fået og bevaret ophold i Danmark i henhold til udtrædelsesaftalen.

Hvis jeres familierelation først er etableret efter den 31. december 2020, vil de fremtidige familiemedlemmer til den britiske statsborger ikke være omfattet af udtrædelsesaftalen. I sådanne tilfælde, hvor familierelationen er etableret efter overgangsperiodens udløb den 31. december 2020, skal du som familiemedlem til britiske statsborgere indgive ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens regler. 

For børn, der er født efter overgangsperiodens udløb den 31. december 2020

Udtrædelsesaftalen beskytter børn, der er født eller lovligt adopteret af britiske statsborgere efter overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

For at kunne få ophold i Danmark på baggrund af udtrædelsesaftalen, når du er født eller adopteret af britiske statsborgere efter overgangsperiodens udløb, er det en betingelse, at du skal være under 21 år og forsørget af den herboende britiske statsborger på det tidspunkt, hvor du ansøger om ophold efter udtrædelsesaftalen.

Det er også en betingelse, at den herboende britiske statsborger har fuld eller fælles forældremyndighed over barnet.

Hvor længe kan jeg være i Danmark?

Efter 5 års uafbrudt ophold i Danmark kan du ansøge om permanent ophold (tidsubegrænset ophold).

Når du har fået permanent opholdsret, skal du ikke længere opfylde betingelserne for dit oprindelige opholdsgrundlag. Vær dog opmærksom på, at din permanente ret til ophold kan bortfalde, hvis du udrejser fra Danmark i mere end 5 år.

Når du har opfyldt betingelserne som familiemedlem til en britisk statsborger, vil du få udstedt et opholdskort, som er gyldigt i 5 år.

Hvad hvis jeg har dobbelt statsborgerskab?

Hvis du udover at være britisk statsborger også er dansk statsborger, behøver du ikke ansøge om et nyt opholdsdokument, da din ret til at opholde dig i Danmark er sikret gennem dit danske statsborgerskab.

Hvis du udover at være britisk statsborger også er statsborger i et EU-land, behøver du heller ikke ansøge om et nye opholdsdokument, da du har ret til at opholde dig i Danmark efter EU-reglerne. Du bør dog sikre dig, at du har et EU-opholdsdokument, som beviser din ret til ophold som EU-borger.

Du har derfor ret, men ikke pligt til at ansøge om et nyt opholdsdokument efter udtrædelsesaftalen.

Hvad skal jeg mere vide, inden jeg søger?

Ansøgning om et nyt opholdsdokument på baggrund af udtrædelsesaftalen mellem EU og det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland skal indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Du kan senest indgive din ansøgning den 31. december 2023. Ansøgninger indgivet efter den 31. december 2023 vil kun blive behandlet, hvis SIRI vurderer, at der er tale om særlige undskyldelige omstændigheder.

Hvis du stadig er i udlandet, skal du indgive din ansøgning senest tre måneder efter din rejse eller senest den 31. december 2023.

Før du indgiver en ansøgning skal du have dine relevante dokumenter klar i digital form. 

Du kan se, hvilke dokumenter du skal have klar på fanen ”Sådan ansøger du” til højre. Her kan du også finde det ansøgningsskema, du skal udfylde (BR1).

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig.

På denne fane kan du trin for trin indgive din ansøgning til Styrelsen for International Rekruttering og integration (SIRI).

Det er en god idé at indsamle den nødvendige dokumentation, inden du begynder at udfylde ansøgningsskemaet.

Du kan bruge denne tjekliste.

Du kan vedhæfte følgende dokumentation:

Dokumentation for ægtefæller og samlevende

Dokumentation for børn, forældre og anden familie

Afsæt gerne

10-15 minutter

til at udfylde ansøgningen

1 person

Du udfylder selv ansøgningsskemaet

På dette trin har du adgang til det relevante ansøgningsskema BR1. 

Ansøgningsskemaet indeholder en vejledning i, hvordan det skal udfyldes, og hvilken dokumentation der skal vedlægges.

 

Online skema BR1

 

Bemærk, hvis du skal udfylde mere end én ansøgning - fx hvis du har familiemedlemmer, der også skal ansøge - skal du lukke din browser helt ned efter hver ansøgning. Hvis du ikke lukker browseren helt ned, efter du har udfyldt og indsendt den første ansøgning, kan du opleve, at online skemaet ikke fungerer efter hensigten. 

Du kan læse mere om vores behandling af dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen her

Når du ansøger om et nyt opholdsdokument, skal du have optaget biometri. Det betyder, at du skal have taget et ansigtsfoto og afgive fingeraftryk. Dit ansigtsfoto og dine fingeraftryk vil blive lagret på en chip på det opholdskort, du vil få, hvis du får et nyt opholdsdokument.

Du skal have optaget biometri senest 2 uger efter, du har indgivet din ansøgning.

Du kan få optaget biometri i en af SIRIs afdelinger i Danmark.

Du kan se en oversigt over SIRIs afdelinger i Danmark her

Husk, at du altid skal bestille tid, før du møder frem i en af SIRIs afdelinger.

Du kan bestille tid her

Opholder du dig i længere tid i udlandet, kan du i stedet få optaget biometri ved en dansk repræsentation eller ansøgningscenter.

Se Udenrigsministeriets liste over danske repræsentationer og ansøgningscentre (åbner i et nyt vindue)

Du har indgivet din ansøgning korrekt, hvis du har:

  • Indgivet ansøgningen
  • Fået optaget biometri

Du kan se den normale sagsbehandlingstid til højre for denne fane. Når sagen er afgjort, vil du modtage et svar.

Hvis SIRI i løbet af sagsbehandlingen har brug for flere oplysninger, vil vi kontakte dig.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI